Tuttisauna

Tutti ry:n sauna-auto rakennettiin keväällä 1992. Idea lähti jonain niistä monista kotiolutpitoisista tapahtumista, joita poikamies- ja poikamiestyttövoittoinen sakki yhdessä piti viikonpäivistä riippumatta. Ajatus saunaveneestä oli myös huulilla, en tosin muista oliko se ennen vain jälkeen autoidean.

First touch (Heikki)First touch (Heikki) First touch (Heikki)Open the sauna door (Heikki)

Autoaihio löytyi jostain Vanhasta Vaasasta. Ilmaiseksi kun saa, on turha olla kranttu. Ensisilmäyksellä näkymä ei vakuuttanut, mutta paikalle mentiin tietenkin työkalut kainalossa eikä tyhjin käsin lähdetty. Kulkuneuvosta poistettiin turha kama pihalle mukaanlukien moottori, vaihteisto, bensatankki ja sen sellainen painava ja turha tavara. Jarrut ja ohjaus toimivat yllättäen, ja toimivat jotenkuten koko saunan historian.
This is how it looked (Pekka, Sami, Harri)This is how it looked (Pekka, Sami, Harri)

Auton kuoret pyörineen eivät tietenkään riittäneet. Pummasimme menestyksekkäästi paikallisilta yrityksiltä puutavaraa (Puukeskus), kiukaan kivineen (Pohjanmaan rauta), remontointipaikan (Metallityöt ja peltiä Österbergillä, puutyöt Palosaarella olevalla ammattikoululla). Lisäksi tarvittiin maaleja pintaan, styroxia penkkien sisälle, keltaista muovikalvoa ikkunoihin... ja yhtä sun toista työkalua kodeistamme.
Puukeskuksen kommentti oli "jos tämä on meidän mainos, materiaalinhan täytyy sitten olla parasta mitä löytyy!" Ja niin meistäkin, se paksumpi apachelauta ja oksaton kuusipaneli tietenkin oli meille mieleen.
Kicking the tyres (Heikki, Sami, Harri)Kicking the tyres (Heikki, Sami, Harri) Material from sponsors (Tatu, Sami, Vesa)Material from sponsors (Tatu, Sami, Vesa)

Onkos siinä Tommit, Jani ja Vesa... suoraan New Yorkin ghetosta? Kuvassa ei näy lämpö, mutta kiuas oikeasti koeponnistettiin pihallani, koska ensilämmityksestä maalin ja työstö-öljyn palamiskatkuja ei haluttu ensisaunomisen riesaksi.
First heating, Pitkänlahdenkatu 11First heating, Pitkänlahdenkatu 11

Rotten parts off! (Heikki) and let's start building!Rotten parts off! (Heikki) and let's start building!

Peltitöitä. Ensin revittiin lisää hajalle, sen jälkeen tongittiin firman jätemetallilavaa. Sieltä löytyi kaikki tarvitsemamme metalli ja lisäksi hyvin teräviä pellinkappaleita. Siis ensin paikattiin haavoittuneet sormet, sitten hitsattiin penkintuet, väliseinä ohjaamon ja löylyhuoneen välille, sivuovi kiinni, rei'itettiin kattopiipun paikka... ja ennen häätöä ja siirtymistä ammattikoululle, ehdittiin suunnitella kattokoolaukset, jotta pelkkä koolausten ruuvaaminen riitti - panelit saatiin naulata niihin.

Tatu the handsome does what man has to doTatu the handsome does what man has to do

Saunanrakennus vaati toistasataa työtuntia kuvissa näkyvältä porukalta. Projekti oli opiskeluajan konkreettisin, hauskin ja haastavin ponnistus. Vaikka noina aikoina oltiinkin huolissamme mm. opiskelusta, opintoviikoista, rahasta ja toisesta sukupuolesta, oli sauna-auto sellainen vehje, vieläpä niin hyvälaatuisesti rakennettu, että sen aikaansaanti on melkoisen mieluisa muisto elämän varrelta.

Ensimmäinen saunominen tapahtui Palosaarella, amiksen pihalla. Olimme tehneet puutöitä noin aamuyhdeksästä aamukahteen suurella innolla, ilman ruokaa tai hyvää juomaa. Hakemaankaan ei ennättänyt. Kun yön tunteina sauna valmistui (Paikalla Heikki ja Tatu), täytettiin penkinaluset sirkkelin jätepaloilla, avattiin ovi jäiselle pihalle, tuupattiin laite ulos ja mietittiin, että mitäs nyt. Saunomaan piti päästä, eli haettiin rättärillä Pitkänlahdenkadulta olutta ja pyyhkeet sekä löylyvettä. Palasimme pian, ja saunahan lämpisi nopeasti, nautiskelimme löylyistä ja aamuyön hetkistä parkkipaikalla pyyhkeet ympärillä, hymy huulilla. Kello tuli noin 04, kun päivä oli pulkassa ja sauna julkaisukelpoinen.

Julkaisu tapahtui tietenkin suuren salaisuuden hengessä. Päivä oli valittu niin, että tenttikaljat olivat Erikassa sopivaan aikaan. Tuttisaunan varustukseen tuona päivänä kuului satavuotiaat hirrenpätkät, jotka asetettiin yliopiston portaille. Näitä pitkin päästiin baarin eteen tasanteelle, kun lihasvoimin työnnettiin.
Päivän parhaisiin hetkiin kuului se, kun 4 krs. tenttisalissa ollut henkilö tuli kertomaan fiiliksistä: "Ihmeteltiin, että mikä ihmeen savunhaju tänne tenttisaliin oikein puskee, ja kun vilkaisi ikkunasta ulos, näki että Tuttilaisethan ne siellä... oishan se pitänyt arvata!"
Päivi A Comediasta oli onneksi ottanut vinkin tosissaan, kun kerroin, että kannattaa tulla kameran kanssa paikalle. Kiitos kuvista!

First public sauna at the university yardFirst public sauna at the university yard

In the sauna 1In the sauna 1

In the sauna 2 (Kirsi, Tatu, Tommi#1, Tommi#2, Heikki)In the sauna 2 (Kirsi, Tatu, Tommi#1, Tommi#2, Heikki)
Tommi istui niin pitkiä aikoja kiukaan edessä samalla kun heitettiin runsaasti löylyä, että hänen otsansa paloi tulipunaiseksi. Tämä lienee ainoa ruumiillinen vahinko, jonka sauna koskaan kaupungilla aiheutti.

In the sauna 3 (Heikki, Sami)In the sauna 3 (Heikki, Sami)

Beer at Erika pub (Tatu, Sami, Heikki)Beer at Erika pub (Tatu, Sami, Heikki)

She is the one to blame (Päivi)She is the one to blame (Päivi)

Vappuaatonaatto 92 oli ehkäpä ikimuistettavin kaikista ikimuistettavista vappuaatonaatoista. KY klubin bileiden jälkeen perinteinen Hietasaaren nuotioyö sai aivan uutta ilmettä, kun sauna oli mukana. Höyryt ovea avattaessa näkyvät aamuöisessä kuvassa hienosti... sisällä lienee suht täyttä, kun nuotion ympärillä näkyy riisuttuja punaisia haalareita... ja vakuutan, että nämä kaksi surffaajaa olivat historian ainoat kumipukumiehet saunan sisällä.
Hietasaari, 29.4.1992Hietasaari, 29.4.1992

Rewell center 30.4.1992Rewell center 30.4.1992

Rewellissä järjestettin historian ensimmäinen Wappuaaton opiskelijarieha. Sauna oli saanut kylkiinsä ja kattoonsa tekstit, logot ja mainoksia. Tutti (Juha S?) oli saanut Wapputapahtumaan sponsorointisopimuksen kännykkämyymälästä, ja esittelimme kylpytakeissa yleisölle kännykälläsoittamisen ihanuutta ja kännyköitä. Tuohon aikaanhan taskukokoiset puhelimet olivat aivan uutta, eikä juuri kellään opiskelijalla ollut kännykkää, korkeintaan raahattava NMT + laturi, joka vietti aikaansa VOASin boxin nurkassa.
Pieni anekdootti tuosta tapahtumasta: Sain Juhalta kännyn käteen, ja niillä oli lupa soitella sponsoroijan laskuun. Istahdin saunan sisälle känny kourassa ja mietin, muistanko jonkin puhelinnumeron johon soittaa. Ajatustoiminta oli jotenkin hitaanlaista, mutta tulihan mieleeni .. Äiti! Siitä sitten rimpauttamaan, ja muistaakseni koko tilanteessa oli hieman selittämistä, jos halusi kuulijalle antaa oikeantyyppisen mielikuvan siitä missä sitä oikein ollaan.
Kuvassa näkyy myös letkajenkkaennätys, letka kiersi koko korttelin.

Rewell center 30.4.1992, tired after whole night sauna at Hietasaari (Heikki, Päivi)Rewell center 30.4.1992, tired after whole night sauna at Hietasaari (Heikki, Päivi)

30.4.199230.4.1992

Vuoden 1993 vappuna saunottiin torilla... jota ei oltu vielä revitty auki parkkihallia varten. Torilla saunaa esiteltiin taas innokkaasti ohikulkijoille, mm. lehtori Pöyhöselle.

Having sauna in the most public place possible (Heikki, Harri)Having sauna in the most public place possible 1993 (Heikki, Harri)

Vesa shows mr. Pöyhönen how it looks likeVesa shows mr. Pöyhönen how it looks like

Toilet trip to McDonald's Toilet trip to McDonald's

Vessaan oli päästävä, ja baarin tiskin takana jäätiin aivan sanattomaksi kun esittäydyttiin pyyhkeet lanteilla ja kerrottiin hätätilanteesta.

Tuttisauna työnnettiin saunomista varten Topeliuksen patsaalle. Työnsimme sitä varmuuden vuoksi pyörätiellä kirkkopuistossa, mutta silti poliisi äkkäsi meidät. Pysäyttivät matkamme kurvaamalla poliisiauton eteemme. Esittelimme heille saunan, he huomauttivat, että myös työnnettäessä täytyy ratinvääntäjän olla selvin päin. Tämä asia oli kunnossa, koska ratin ja penkin välissä oli mm. tuleva esikoispoikani.

30.4.199330.4.1993

Saunaa käytettiin joskus myös kotitarpeisiin. Vuonna 1995 Präntööllä pihallamme lämmityspuuhissa sisään jäi jumiin 4 miestä. Menimme sisään ja vedimme oven perässämme kiinni. Sytytin kiukaaseen tulen, juteltiin hetki ja päätettiin lähteä takaisin sisälle. Ovenkahva oli kuitenkin pudonnut ulkopuolelle, eikä muuta reittiä ulos ollut. Poistettiin hieman panelia ovesta, muttei saatu millään väännettyä oven lukkoa. Aikaa kului, lämpö nousi ja naisväki sisällä oli jo ärsyyntynyt meihin, koska olimme pettäneet heidät jäämällä omiin oloihimme. Kävivät vaan ikkunassa ja totesivat , että ollaan jääty saunomaan. Ennen pitkää he kuitenkin tulivat katsomaan pihalle, mitä siellä oikein tapahtuu, ja pääsimme ulos. Toppatakit oli jo ehditty riisumaan ja ainoa mukana ollut virvoitusjuoma juotu, saunahan oli nopea lämpiämään.

Missä sauna auto on nyt?? En tiedä, enkä oikeastaan haluakaan. Jos saan sen viimeisistä vaiheista tietoa, en laita niitä tänne. Se, että saunaa ei enää ole, johtuu mielestäni siitä, että kaikkien on kuitenkin keskityttävä ennen pitkää uusiin projekteihin kuten graduihin, työhön, lastenkasvatukseen, kodinrakennukseen... ym, joihin suhtaudutaan vielä kaksikymppisinä siten, ettei aikaa tahdo jäädä sellaisiin asioihin kuten saunan ylläpitoon. Jotta asia ei jäisi kuitenkaan kokonaan hämärän peittoon, kerrottakoon että ensiesittely-yönä saunaan syttyi sisälle tulipalo, polttaen lattiatrallin muttei muuta. Tämä tapahtui vasta tuttilaisten lähdettyä, erään yöllisen saunojan epätoivoisen lämmitysyrityksen seurauksena. Myöhemmin sauna mm. valui Hietasaaren hiekkarannalta mereen upoten näkymättömiin - hinausköyttä lukuunottamatta. Nämä tapaukset eivät menoa haitanneet, ostettiin uutta trallipuuta, nostettiin sauna merestä, siivottiin jäljet... ja ei kun taas menoksi.

Vaasan yliopisto www.uwasa.fi
Heikki's present location


Change log:
?.1.2003 Tuttisauna pages dissappeared from Angelfire.com, sorry. I try to recover them , if they can be found from backups.
30.1.2003 Here some images, anyway. I found them!
1.2.2003 Added some more explanations. /Heikki Blåfield